2009. július 12., vasárnap

(M)ilyenek a finnek? / What are Finns like?

Mi már mindent tudunk a finnekről, de ti is megtudhattok egy' 's mást (ezt valaha valaki leírta?), amit eddig nem mertetek senkitől megkérdezni...

Kiállítás a Néprajzi Múzeumban.

http://www.neprajz.hu/kiallitasok. (M)ilyenek a finnek?

Azért még tőlünk is kérdezhettek, mi beláttunk a színfalak mögé is...


Pikku Myy (Kicsi Mű) elég jól érzi magát nálunk, de azért róla beszélni, rá hivatkozni az valami nagyon finn életérzés. Aki még nem tudná, ő is a Muminvölgy lakója, a Mumin család közeli barátja. Tove Jansson, a Mumin könyvek szerzője - elemzők szerint - élettársáról mintázta a karaktert.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Gabi! Gyönyörűek a munkáid és nagyon tartalmasak a blogjaid! Igazából azért kereslek fel, mert olvastam nálad Finnországról és a Múminokról. Én "ismertem" már őket. Székesfehérváron a Széna Téri Általános Iskola Kalevala napja alk.-ból finn nemzetiségi hetet rendez. A gyerekektől várnak mindenféle gyűjteményt,ami Finnországgal kapcsoltos.Így kerültek előtérbe a mesék: Múmin, Tatu és Patu, Pettson és Findusz. A gyerekeim imádják őket.
    Azzal a kéréssel fordulok hozzád, hogy tudnál-e a kollekciódból bemutatni az iskolánkban pár dolgot. Szerintem megoldható, hogy üveg vitrinben legyenek kiállítva, így nem esik bajuk.Én szívesen csinálnék bármit,gipszkiöntés, mézeskalács,de sajnos nincsenek formáim. Ha segíteni tudnál, szabásminta, vagy kiöntőforma, szívesen kölcsön kérném.
    Nagyon köszönöm.
    Üdvözlettel: Fischerné Gabi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabi!

    A Tatu és Patu 4 könyve kapható nálunk is, nekem van még egy angol nyelvű, amiből szívesen fótőzok neked lapokat, amelyeket színesben ki lehet nyomtatni. Minden lapja nagyon gazdag, tele ikonikus finn tárgyakal, szokásokkal, de angolul. A könyvet - hát nem is tudom, nenm szívesen adnám kölcsön... talán ezt megérted.

    A távolság is nehezen áthidalható, sztem.

    Majd körülnézek, mit tudok még mutatni, de nem tudom, nem látom a praktikus részét... Pl. vannak bögrék, igen, de az nagyon értékes (15, 20 EUR darabja és napi használatban van... :-)). Pikku Myy babánk van, itt a képen látod, azt odaadnám kölcsön, de hogy utazna? Írhatsz az FB-n is, Schneider Gabi néven vagyok.

    Azért jó, hogy van ilyen az iskolátokban! Klassz dolog a finnekkel barátkozni!

    Szép napokat!

    Gabi

    VálaszTörlés