2009. július 6., hétfő

Nemezelheted, amit kötöttél... / Felted knits


Örömmel fedeztem fel, hogy itthon is kapható a nemezelhető kötőfonal, amibe még Finnországban szerettem bele. Én is vettem kint, ez - a hátsó - egyszálas litván nemezelhető előfonal. Babát készítetem a gyerekeknek eddig (hamarosan megmutatom) és sok-sok inspiráló kész munkát láttam és gyűjtöttem. A világ legszebb kesztyűjét pl. egy, a kézművesség történetét bemutató múzeum boltjában láttam, hoztam is hozzá fekete nemezelhető fonalat, sőt leírást is találtam hozzá, ami már nem csak finnül, hanem magyarul is megvan.

Satumetsä-lapaset (Varázserdő, vagyis nemezelt, hímzett kesztyű)


A "Tarkennettu kuva" azt jelenti, hogy "Kép nagyítása"...
Ehhez még táskát is lehet kötni, íme:

Satumetsä-laukku (Varázserdő táska)


A finnek nagyon szeretik a gyapjú, nemezelt mamuszt. Rengeteg gyönyörű holmi van a témában, újrahasznosított, 40 fokon nemezelt gyapjúpulóverekből bármit lehet barkácsolni, mindezt régiből-újat (recycling art) csodás gondolat jegyében. Inspiráló képeket lehet könnyedén találni, csak be kell írni a keresőbe: felted knit pictures.

Gyönyörű babákat alkot Mimi Kirchner mindenféle talált holmiból.

Babák / Dolls by Mimi

Itt pedig szép kötött darabokat lehet látni:

http://www.etsy.com/shop.php?user_id=110294

A titok annyi, hogy 40%-ot összemegy a mosógépben. Ha pl. kesztyűről van szó, kell bele tenni valamit (pl. formára szabott műanyag fólia), hogy a két réteg ne nemezelődjön össze. Szerintem érdemes kísérletezni.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm, mindenképpen ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Szia Gabi!
    Többször is próbáltam válaszolni a blogomra küldött megjegyzésedre, talán most sikerül...
    Nem tudom, hogy ez valóban az egyetlen kötős klub, de mi gyakran találkozunk...
    A klub nyitott, bárki csatlakozhat. A sidebar-ról eljuthatsz a klub blogjához (http://bpcraftclub.blogspot.com/) ahová feltesszük hol találkozunk, de mostanában a Szt. István téri California Cafe-ban szerdánként 5.45PM-kor.
    Gyere, szeretettel várunk!!!

    VálaszTörlés