2009. március 14., szombat

PANNU KAKKU azaz röviden: PANNARI















Aki elmagyarázza, hogy hogyan lesz a pannu kakku-ból pannari (ez a rövödítés, becézés, mint mondjuk náluk a fagylaltból fagyi lesz,) annak sütök otthon egy egész tepsivel. Ez tehát az egyik fajta finn palacsinta, ezen kívül meg kettőt ismerünk. Van a kicsi, amit meg lehet sütni egy otthon is kapható tükörtojás sütőben, a másik pedig olyan, mint a magyar.
Ez a pannari lustábbaknak való, ugyanis nem kell ott álldigálni órákig a tűzhely mellett. Egy kicsit sűrűbb a tésztája, mint a megszokott magyar palacsintatészta. 250 fokos sütöbe kell betenni 15 percre, majd másik 15 percig 175 fokon sütni, majd reszelt almával és lekvárral megenni. 4x4 vagy 3x3 négyzetre lehet feldarabolni. Jó étvágyat!
Érdemes sütés közben bekukkantani a sütőbe, nagyon mulatságos, ahogy ilyen gyönyörű buborékok nőnek a tésztában, a gyerekek úgy nézték, mint egy izgi rajzfilmet...















Dolgom volt egy eddig ismeretlen egyetemi épületben, lélegzetelállító volt ez a folyó, a havas fák, a kacsák...



































































7 megjegyzés:

  1. Kérünk receptet.

    Azért nem kommentelek, mert lusta vagyok, be is jelöltem. De majd erőt veszek magamon.

    WG

    VálaszTörlés
  2. Terve WG!
    A recept következik:
    6 dl liszt
    csipet só
    2 kanál cukor
    1 l tej
    4 tojás
    (én mindig teszek a palacsintába vajat, kb. 5 dkg)

    A tálaláskor: 2dl lekvár, reszelt alma

    A palacsintatésztát a szokásos módon kikeverni, 15 percig állni hagyni. Közben a sütőt 250 fokra bemenlegíteni. A híg tésztát tepsibe kell önteni és a középső rácsra tenni. 15 percig kell sütni 250 fokon, majd 175 fokra letekerni és további 15 percig sütni.
    Máris tálalható, stílusosan valamilyen bogyós lekvárral. Finnországban kimeríthetetlen és követhetetlen a berry-féleségekből készült lekvárok, szörpök kínálata, ugyanis ezek teremnek meg ezen az éghajlaton. Ne feledjétek a reszelt almát! Itt pl. olasz almát lehet kapni, 2 EUR-ért.Ott mi a helyzet? Jó étvágyat!
    Bónusz: mivel réges rég vártunk egy kommentre (ill. akármilyen kommentre ;-)), ezért kisorsoltunk egy Pannu Kakku uzsonnát (még egyéb finn meglepetésekkel!), amit Budapesten rendezünk, az első adandó alkalommal, amikor mindenki otthon lesz már. A szerencsés nyertes: WG és családja. Gratulálunk!

    VálaszTörlés
  3. a kacsák furák a hóba,mit esznek ja mi vettünk kenyérsütőt a Móni nagyon finom kenyeret meg buktát süt vele gyuri

    VálaszTörlés
  4. A kácsák jönnek-mennek, hogy mit esznek? Sztem. pl. halat a patakból, meg városi szemetet(?)...

    A kenyeret és a buktát majd megkóstoljuk júliusban. Addig még egyéb különlegességeket is kikísérletezhettek a kenyérsütőben. G

    VálaszTörlés
  5. ez nem igazságos én sokkal több kommentet írtam gyuri

    VálaszTörlés
  6. De igazságos, mert az a legelső kommentelőnek járt. Ti a legtöbb kommentet írónak járó különdíjra neveztetek be. Nektek is jár egy Pannu Kakku, meg is sütjük majd otthon...:-) G

    VálaszTörlés
  7. Így mindjárt más a helyzet.Most már vidáman várjuk.

    VálaszTörlés