2009. szeptember 29., kedd

Papírszínház a kispesti könyvtárban, csütörtökön

Kedves Gyerekek!

Jártatok már színházban?

Szeretitek a meséket? Ha eljöttök a könyvtárba

2009. október 1-én csütörtökön 10 órára,

egy különleges, mesés színházi előadás részesei lesztek.

Ti lesztek a közönség, s a mesélő:

( itt az én nevem van ) pedagógus

Kedves Szülők!

Kérjük, hozzák el a kicsinyeket, ismerjék meg ezt a hagyományos Japánban máig népszerű mesélési módszert!

A Japánból származó „kamishibai” magyarul papírszínház, a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja.

Cím: kispesti Üllői úti könyvtár

1191 Budapest, Üllői út 255.


Bővebben, a lehető legbővebben a papírszínházról:


www.papirszinhaz.hu

Wekerle, a Lassú Város/Slow City

Legyen Wekerle is lassú, nyugodt város... Hódmezővásárhely megpróbálkozik vele.

A cikk itt (Hódmezővásárhely nyugodt város lenne ) is olvasható, de a Slow Reading szellemében itt is bogarászhattok vele...

Hódmezővásárhely nyugodt város lenne

A dél-alföldi város a magyar települések közül elsőként kíván csatlakozni a 16 ország több mint száz városát tömörítő Slow City kezdeményezéshez. De: mitől lesz nyugodt egy város?

Szilva Eszter

"A globalizáció lehetőséget teremt értékek cseréjére, körforgására, de elmoshatja az egyéni sajátosságokat, amelyek meghatároznak egy adott régiót, települést vagy közösséget. A Slow City mozgalom úgy próbálja az élhető város alternatíváját megvalósítani, hogy a kulturális, gasztronómiai és környezeti hagyományokra helyezi a hangsúlyt. Mindez a környezetvédelemmel, a lakosság életminőségének javításával egyetlen elképzeléssé fonódik össze" - foglalta össze a mozgalom lényegét a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal munkatársa, Göbl Vilmos. A város ugyanis, a magyar települések közül elsőként csatlakozni kíván a 16 ország 120 városát tömörítő kezdeményezéshez.

A Slow City mozgalom, amelyet nyugodt városnak fordíthatnánk, 1986-ban indult Olaszországban. A gyorséttermeknek hadat üzenő Slow Food mintájára négy település lakói fogtak össze. A csatlakozni kívánó város legfeljebb 50 ezer lakosú lehet. Egy csaknem 60 pontból álló követelményrendszert kell teljesítenie a környezetpolitika, az infrastrukturális politika, a vendéglátás, a helyi termelés védelme és a lakosság szemléletformálása terén. A lista konkrét elvárásokat fogalmaz meg: a városnak ezek felét kell teljesítenie, majd betartania.

- Sok hazai város csak sodródik: arra pályáznak, amire épp találnak forrást, a Slow City viszont átfogó városfejlesztési koncepció - indokolta a csatlakozási tervet Lázár János polgármester. A város már benyújtotta a pályázatot. A szervezet képviselői szeptemberben érkeznek elbírálásra.

A követelmények közül a Göbl szerint számos pontot már most teljesít Hódmezővásárhely: főként a lakossági szelektív hulladékgyűjtés, a kerékpáros és közösségi közlekedés, valamint a helyi kis mesterségek védelme terén, de a Slow Citynek megfelel a város átfogó belváros-rekonstrukciója is. Persze van még mit tenni - mondja, a városfejlesztésben és infrastruktúrában akadnak feladatok. "Barátságos boltokat" is létre kellene hozniuk, amelyekben a rászorulók kedvezőbb feltételekkel vásárolhatnának.

A Slow City csigalogóját birtokló városban a polgárok nyugodtan, kényelmesen élhetnek. Stefano Cimicchi, az olaszországi Orvieto polgármestere és a Cittaslow kezdeményezés alapítója szerint a nyugodt városoknak a középkor vagy a reneszánsz korok települése a minta. Ott a piazza, vagyis a főtér a társadalmi érintkezés színtere volt. Arról, hogy milyen is az ideális város, az építészek között sokáig vita folyt - mondja Kocsis János Balázs városszociológus. A két minta sokáig a görög polisz és az újkori kisváros volt. A korai modern városépítészetnek a XVII. századtól a XIX. utolsó harmadáig célja az uralkodó, vagy a birodalom, a város nagyságának bemutatása volt, mintsem lakóinak a kényelme. Ennek eleme volt a sugárút, illetve a monumentális épületek. A XIX. század végétől az egyenes sugárutakat inkább megtört, terekkel tarkított utak váltották fel. Ez jellemző Kölnre, Frankfurtra, és Bécsben a Ring egyes szakaszaira is. A szociológus szerint ide sorolható a budapesti Wekerle-telep. Az első világháború után azonban Magyarországon is főként a racionalitásra törekedtek, majd végképp eltűnt az intimitás, a városi élet funkcióit, így például a lakóterületet és a szolgáltatásokat, szigorúan szétválasztották.

- A funkciók szétválasztása miatt megnőtt az utazási igény, ezért az utóbbi években például Londonban indult olyan kezdeményezés, amely a szolgáltatások decentralizálásával csökkentené az utazásra fordított időt. Erre Budapesten is szükség lenne - mondta a szociológus.

A slow-filozófia ma már az élet számos terén próbál alternatívát nyújtani. A Slow Travel (nyugodt utazás) szellemében utazó turista például eldugott különlegességeket kutat fel, és igyekszik minél több időt ott tölteni, hogy alaposan megismerje a helyet. A nyugodt oktatás környezettudatos szemléletmódra neveli a gyerekeket és a tanulásra tanítja meg őket.

A Slow Designon és Slow Workön (nyugodt munka) kívül ma már Slow Reading is létezik, amely az olvasás örömeire hívja fel a figyelmet, és arra buzdít, nyissunk ki egy jó könyvet, ha túl stresszesek lennénk.

2009. szeptember 27., vasárnap

Bortár, majd cukrászda - wekerlei életérzés

Aki a Szondi téren, a ...


...ban vásárol, az elkötheti a téren parkoló és magát kellető bringa-hintót egy körre. Mi is így jártunk el. Amit vettünk:


Persze vannak sokkal pöpecebb borok is, de most ehhez volt kedvem. Finom, a vége olyan jó mandulás... És jó, hogy a boltos egyben remek somelier is.

Útra készen...



Az ovi mellett szélsebesen haladtunk el.


Egy kis pihenő és felfrissülés Koller bácsi cukrászdájánál.


Kedvencem: a körte torta.


Amikor a gyerekek futottak melettünk, gyorsabban haladtak...


Érdemes kipróbálni, igazi wekerlei életérzés.

Kőér utca, úszástanulás


Sorbanállás, vacogás...


Bekecmergés...

Az első úszásnem a hátúszás. Szerencsére nagyon ügyes és boldog a vízben.

2009. szeptember 22., kedd

Könyv - Tabuk és gyermekgondok portugálul


Még Lisszabon utcáin, pontosabban egy aluljáróban pillantottam meg ezt a könyvsorozatot. Hét volt összecsomagolva, s ezért 20 eurót kértek. A Kakis könyvből kettő volt benne, így azt el is tudtuk ajándékozni. Lehet, hogy a portugálok sem annyira fogékonyak még az ilyen témákra? De azért nem bántam, hogy fillérekért vesztegették, így legalább haza tudtam hozni.

Csupa tabu és nagy gondok a kicsi gyerekvállakon. Ezekhez ajánl fogódzókat szülőnek és gyerkőcnek ez a remek sorozat, szokatlan megközelítésben. Halál, szobatisztaság, rosszalkodás, életveszély, iskola, félelmek és szörnyek. Lélegzetelállító grafikák és képi humor, gondolom a portugál grafikusok krémje kapott lehetőséget, hogy labdába rúgjon... (Katt a képekre!)



Barátkozz meg a szörnyekkel, nem is olyan félelmetesek!


Mi lesz, ha meghal a nagypapa?


Testvéred született? Vidámabb lesz az életed...


Első nap az iskolában

Ez az én kedvencem. Talán mert a kedvenc képi világom az sorozatból. Jó lenne minden szavát érteni, de sajna, még csak egyszer sikerült portugált értő barátainkat becserkészni, hogy felolvasást, fordítást tartsanak nekünk, így vannak még fehér foltok a történetben.





És végül, de nem utolsó sorban: Kaki és szobatisztaság: Viszlát, kaki!

Hangának (természetesen) ez a kedvence. Daninak nem sikerül egyből kakilni a bilibe, szorulása van. Nem baj, lagalább van idő körbejárni apuval a témát...




Dani evett egy kis (rostos) gyümölcsöt, így a kaki végre a bilibe került.


...közben a kakicsalád már aggódva várja kakimamát a csatornában...


...aki végre megérkezik, s a család boldogan él...

Mindegyik könyvecske végén szerepel egy fejezet a szülőknek is.

Ott ülünk a gyerkőc ágyánál, még mindig nem alszik az ebadta... s hogy el ne bóbiskoljunk, továbblapozunk a térdünkön heverő könyvben... Így azok is beleolvasgatnak a leghaladóbb pszichológiai néztek gyűjteményébe, akik amúgy soha nem vennének kezükbe gyerekneveléssel, kényes kérdésekkel foglalkozó pszichológiai munkákat.


Én tuti megvenném magyarul is!

2009. szeptember 21., hétfő

KOMPOSZTÁLUNK. KOMPOSZTÁLJATOK!


A Wekerlei Napokon iratkoztunk fel egy listára és már szombaton boldog komposzt-láda tulajdonosok lettünk. Pontosan 2 konyhai zöldhulladék és 2 darab kerti lomb, nyesedék komposztálót kaptunk a kispesti önkormányzattól használatra. Nem tudok pontos számokat, de több szász szomszédunk lett gazdagabb a hétvégén.

Gyermekeink boldogsága határtalan, komposztálnak reggeltől estig. Már majd' mindenről tudják hova való (eddig is szelektáltuk a szemetet), és boldogan szaladnak ki a komposztálókhoz kertbe, ha valami odavalót találnak. Árgus szemekkel figyeleik a kis föld alatti munkások tevékenységét, figyelik az eddig szemétnek hitt konyhai melléktermékek átalakulását. A kert takarításának is nekiálltak...

2009. szeptember 17., csütörtök

Könyv - Charlie és Lola


Finnországban ismertük és szerettük meg őket, ott Samu ja Salla néven futnak. Magyarul azt hiszem a Doma és Hanga volna a legtalálóbb. Charlie/Samu/Doma okos, megfontolt iskolás nagyfiú, Lola/Salla/Hanga pedig még szeleburdi, csökönyös, önző kisovis. Remekül megvannak, sorban jönnek a bonyodalmak, aztán persze minden megoldódik és mindenki egy kicsit okosabb és boldogabb lesz, közben pedig remekül szórakozunk.

Lenyűgöző grafikák, képi humor, jó zene... Lehet nézegetni a neten is. Remek nyelvgyakorlás a gyerekeknek. Mi a finnt gyakoroltuk velük. Eztán az angolt fogjuk.

Kedvenc kincslelő boltomban tegnap találtam ezt:


Pár hete ezt:


Szeretnénk barkácsolni ezt:

Charlie and Lola (BBC)

Charlie and Lola (hivatalos).

Azt hiszem egyenlőre elég ennyi belőlük...

Azért aki még azt sem tudja, hogy eszik-e vagy isszák, nézzen bele. Szerelem első látásra...

Charlie And Lola - I Just Love My Red Shiny Shoes

Ezt Málnának és Zsuzsinak ajánlom:

Charlie And Lola - My Best Best Bestest Friend

Környezetvédőknek, zöldeknek ajánlom:

Charlie And Lola - Look After Your Planet



...ja és a legfontosabb, hogy hamarosan kaphatóak itthon is a Charlie és Lola mesekönyvek! Én már angol nyelven beszereztem párat.

Lauren Child, Charlie és Lola megálmodója még a fantasztikus Astrid Lindgren Pippi könyvének angol kiadását is illusztrálta:

2009. szeptember 13., vasárnap

Ezt mindenkinek látni kell II.

Aki szereti a fotográfiákat és fejet hajt a zseniális ötletek előtt, nézze meg!

YouTube - The PEN Story

Igen, tudom, reklám, de akkor is...

Wekerlei napok, képek


Ovis futóverseny. Hanga 30. lett.


Kós Iskola, kézművesműhely


Gryllus Vilmos énekelt


Felújítják ezt a teret Wekerlén. Szerinted milyen legyen?


Bringakonyha, ahonnan összehordott alkatrészekből használható bringák keültek ki.


Wekerlei Életfa

Két és fél nap sokadalom, sok móka és kacagás, sport, kézműveskedés, borutca, bábszínház, komposztálás, ablakszigetelés, véradás, kiállításmegnyitók, koncertek, kenyérlángos, gyros...

2009. szeptember 9., szerda

Télifagyi ősszel



Mindig is vágytam a télifagyi titkának megfejtésére. Ma jött el az a nap, amikor fellebent a fátyol. Kris Knits elárulta a titkot (sajna angolul, de nálam olcsó angolórák vannak... hihi...).

Hogyan készül a téli fagyi? / Birthday Baking...

Wekerlei Napok, szeptember 11-13.



A wekerlei zöldek is előbújnak a Zöldhajtás sátornál, ahol a fantasztikus Cellux csoport is alkotni fog!




Katt! Akkor el is lehet olvasni.

2009. szeptember 7., hétfő

Kenyér, ünnep


Ekkora kenyeret vettem. A Lipóti Pékség, saját bevallása szerint, adalékanyag nélkül készíti kenyereit. Többek között ezt a 3 kg-os parasztkenyeret. Finom.
Két boltot már ismerek: Jászai Mari tér és Kálvin tér.

2009. szeptember 3., csütörtök

Kedves barátunk körbeutazta Európát

...s ezeket e képeslapokat küldte.


Salzburg


Stockholm, reggel


Koppenhága


Fény és árnyék


Prága

Idegen tollakkal ékeskedni... ezekkel muszáj.
Kiitos ja terve, Dash!